Assortiment

 

Superlijm, ook bekend als Secondelijm, staat bekend om zijn indrukwekkende eigenschappen als een supersnel hechtende en supersterke lijm. Deze krachtige lijmsoort verbindt oppervlakken in een oogwenk en biedt duurzame hechting tussen materialen.

Supersnelle droging

Superlijm met als alternatieve benaming Secondelijm, is te danken aan zijn razendsnelle droogtijd, die slechts enkele seconden bedraagt. Dit maakt het ideaal voor situaties waarin directe hechting gewenst is.

Gevaren van Superlijm

Ondanks zijn indrukwekkende eigenschappen brengt het gebruik van Superlijm ook bepaalde risico's met zich mee. Voorzichtigheid is geboden, omdat deze krachtige lijm binnen enkele seconden huidoppervlakken aan elkaar kan binden. Hoewel het gebruik van een oplosmiddel doorgaans voldoende is om de huid los te maken, is waakzaamheid essentieel. In geval van contact met de ogen is onmiddellijke actie vereist vanwege het potentieel gevaarlijke karakter van de lijm. Het gebruik van Persoonlijke Beschermingsmiddelen is daarom ten zeerste aan te raden.

Wat is het hoofdbestanddeel van Superlijm?

Het primaire bestanddeel van Superlijm is Cyanoacrylaat, een acrylhars met een uitzonderlijk plakkend vermogen, wat resulteert in een sterke kleefkracht tussen materialen. Echter, vanwege het potentieel gevaarlijke karakter van Cyanoacrylaat, is voorzichtig gebruik van Superlijm altijd noodzakelijk.

Advies

Lees ook onze pagina over de Gevaren van Superlijm voor nuttige tips en richtlijnen om veilig met deze krachtige lijm om te gaan. Veiligheid staat voorop bij het gebruik van Superlijm, en onze informatie is bedoeld om ervoor te zorgen dat je deze handige lijm op een verantwoorde en doordachte manier kunt benutten.
 

Welke materialen zijn te lijmen met Secondelijm?

Harde materialen lijmen met Secondelijm

Secondelijm, op basis van Cyanoacrylaat, is bijzonder geschikt voor het verbinden van harde materialen. Deze krachtige lijmsoort is ideaal voor het hechten van harde kunststoffen, composiet, fenolhars (kunsthars). Bovendien is Secondelijm een uitstekende keuze voor het verlijmen van diverse metalen, waardoor het een veelzijdige oplossing is voor diverse reparatiewerkzaamheden.

Moeilijk te lijmen kunststoffen

Sommige kunststoffen, zoals polypropyleen (PP), polyethyleen (PE), polytetrafluorethyleen (PTFE), en vergelijkbare materialen, kunnen lastig te lijmen zijn. Het is raadzaam om vóór aanvang van een reparatie te controleren van welk materiaal het te lijmen object is gemaakt. Vaak bevindt zich een merkje op het voorwerp met de afkorting van het gebruikte type kunststof. Merk op dat lijmen op basis van Cyanoacrylaat in de meeste gevallen slecht hechten op deze specifieke kunststoffen (PE, PP, PTFE, etc.).

Om het materiaal van het te repareren voorwerp te identificeren, zoek je naar een materiaalmerkje met de afkorting van het gebruikte type kunststof. Dit merkje bevindt zich vaak op de onderkant van bijvoorbeeld kunststof bakjes, dienbladen, speelgoed, enzovoort.

Metalen en Secondelijm

De meeste metalen kunnen worden gelijmd met Secondelijm, maar het hechtingsvermogen op roestvrij staal (RVS) is beperkt. Secondelijm krijgt geen grip op RVS, waardoor het niet geschikt is voor hechting op dit type metaal. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de juiste lijm voor je toepassing.

Zachte materialen lijmen met Secondelijm

Hoewel Secondelijm uitstekend is voor het lijmen van harde materialen, is het niet de meest geschikte lijmsoort voor het verbinden van grote oppervlakken zachte materialen, zoals ABS (Acrylonitril Butadieen Styreen), Rubber en Siliconen. De reden hiervoor is dat Secondelijm, na uitharding, een hard karakter heeft. Dit maakt het minder geschikt voor situaties waarin een flexibele verbinding nodig is, zoals bij bepaalde zachte materialen.

Het harde karakter van uitgeharde Secondelijm kan in sommige gevallen ongewenste effecten veroorzaken, zoals een hard plekje in een zacht oppervlak. Ook bestaat het risico dat uitgeharde Secondelijm in bepaalde zachte materialen na verloop van tijd kan afscheuren, juist vanwege de zachtheid van het materiaal.


Desondanks zijn er situaties waarin het uitharden van Secondelijm op zachte kunststoffen geen problemen oplevert, bijvoorbeeld bij het herstellen van een klein oppervlak van zacht kunststof, zoals het puntje van een sportschoen. Als het te lijmen oppervlak klein is, kan overwogen worden Secondelijm te gebruiken om de oppervlakken met deze lijm te verbinden. Het is echter raadzaam om vooraf te testen of de eigenschappen van de uitgeharde lijm overeenkomen met de vereisten van het specifieke zachte materiaal.

Q-BOND Superlijm blijft volgens de fabrikant enigszins flexibel en is geschikt om aandrijfriemen te repareren, een van de elementen hier in is rubber. Zie de You Tube Filmpjes hierover op deze website. Q-BOND Superlijm heeft een dunne viscositeit (dus komt makkelijk tussen scheurtjes) en is geschikt om te gebruiken in combinatie met Reparatiepoeder.

Daarnaast bieden we de Superlijm van FINIXA aan (art.nr. IAG). Instant Lijmgel is een zeer sneldrogende lijm om een verscheidenheid van ondergronden te verlijmen (metaal, kunststoffen, enz.). Kan ook gebruikt worden om meer poreuze materialen te lijmen zoals hout, papier, leder en stof. Instant Lijm Gel is een Superlijm met Medium viscositeit, gel-achtig dus. Ook deze Superlijm droogt op normale kamertemperatuur en luchtvochtigheid.

Secondelijm slecht hecht op coatings

Bij het gebruik van Secondelijm is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van het te lijmen materiaal. Hier zijn enkele overwegingen:

  1. Coating op het oppervlak:

    Als het te lijmen oppervlak is voorzien van een coating, is het raadzaam te controleren of Secondelijm de juiste oplossing is. Mogelijk moet de coating worden verwijderd door ontvetting of schuren, zodat de Secondelijm effectief contact kan maken met het materiaal.

  2. Geverfd of gelakt oppervlak:

    Bij een oppervlak met verf- of laklagen moet worden opgemerkt dat Secondelijm de verf- of laklaag aan elkaar kan lijmen, en niet het onderliggende materiaal. Dit resulteert in een zwakkere verbinding en geen permanente hechting, aangezien alles kan loslaten als de verf begint los te laten. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om de verf- of laklaag te verwijderen om een goede hechting te garanderen.

Bij twijfel over de geschiktheid van Secondelijm voor een specifiek oppervlak, is het aan te raden om vooraf een test uit te voeren. Hierdoor kun je beoordelen of de hechting voldoet aan de gewenste verwachtingen en de duurzaamheid van de verbinding wordt gewaarborgd. Het nauwkeurig voorbereiden van het oppervlak is vaak essentieel voor een succesvolle toepassing van Secondelijm.


Wanneer is Secondelijm geschikt om te lijmen?

Secondelijm is een veelzijdig en effectief in huis en industrie.

Secondelijm biedt een uitstekende oplossing voor het repareren van diverse voorwerpen in huis. Het is geschikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder:

  1. Reparatie van decoratieve voorwerpen:

    Bijvoorbeeld het herstellen van een afgebroken stukje van een beeldje, vaas of schaal.

  2. Herstel van huishoudelijke apparaten:

    Zoals het lijmen van een kunststof handvat van een friteuse of boormachine, een afgebroken stuk van een föhn, of klepjes van verschillende kunststof voorwerpen.

Secondelijm beperkt zich echter niet tot huishoudelijke toepassingen. Het wordt ook veelvuldig gebruikt in diverse industrieën, waaronder de Automotive Industrie. In deze sector wordt Superlijm ingezet voor het lijmen van onderdelen zoals:

  1. Automotive reparaties:

    • Herstellen van afgebroken klepjes, kapjes en doppen van de accu.
    • Lijmen van onderdelen van het motorverdeelblok.

  2. Koplampreparaties:

    • Reparatie van afgebroken en verlijmbare delen van koplampen.

De snelle droging en sterke hechtingseigenschappen van Secondelijm maken het een goede keuze voor zowel dagelijkse huishoudelijke reparaties als meer gespecialiseerde toepassingen in de industrie. Of het nu gaat om het behouden van dierbare voorwerpen in huis of het verbeteren van de efficiëntie in de productiesector, Secondelijm bewijst altijd weer zijn veelzijdigheid en doeltreffendheid.

Secondelijm met Hoge Temperatuurbestendigheid

Voor situaties waarin je te maken hebt met oppervlakken die worden blootgesteld aan hoge temperaturen, biedt Hittebestendige Secondelijm de perfecte oplossing. Voordat je aan de slag gaat, is het echter belangrijk om te weten wat de maximale temperatuur is waaraan het te verlijmen oppervlak wordt blootgesteld.

Q-BOND Secondelijm is een uitstekende keuze als het aankomt op temperatuurbestendigheid. Deze specifieke Secondelijm is ontworpen om stand te houden onder hogere temperaturen en is effectief tot wel 180°C. Hierdoor is het ideaal voor toepassingen waarbij conventionele lijmen mogelijk zouden falen.

Of het nu gaat om reparaties aan voorwerpen die regelmatig aan hoge temperaturen worden blootgesteld of om situaties waarbij een hittebestendige lijm cruciaal is, Q-BOND Secondelijm biedt de duurzaamheid en betrouwbaarheid die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je de juiste lijm kiest die voldoet aan de specifieke eisen van jouw project.

  icepay  ideal  mrcash  wire  contantbetalen