Assortiment

Soorten Polyester plamuur

Polyester plamuur is een essentieel product voor het herstellen van autoschade. Of je nu een professional bent in de autosector of een doe-het-zelver, het kiezen van de juiste plamuur kan een groot verschil maken in het eindresultaat. Op deze pagina bespreken we de verschillende soorten polyester plamuur, hun toepassingen en geven we handige tips voor optimaal gebruik.

Polyester Plamuur

Polyester Plamuur is een plamuur met perfecte hechting en zeer hoge flexibiliteit. Polyester Plamuur laat zich snel en gemakkelijk mengen tot een mooie homogene massa. Polyester Plamuur vormt geen scheiding in het blik. Eenvoudig aan te brengen, zakt niet door, weinig tot geen luchtbellen of gaatjes. Snelle uitharding met minimale krimp, zowel geschikt voor IR Infra Rood droging als luchtdroging. Na uitharding is Polyester Plamuur perfect schuurbaar, zowel met de hand als machinaal makkelijk te schuren.

De volgende Polyester Plamuur is in onze webshop te vinden:

  1. Polyester GAPOL Plamuur (GAP00)
  2. Universele Polyester Plamuur Multi (GAP10)
  3. Fijne Polyester Afwerkingsplamuur (GAP20)
  4. Lichtgewicht Polyester Plamuur (GAP30)
  5. Fiber Vezel Polyester Plamuur (GAP40)
  6. Aluminium Plamuur Polyester (GAP50)
  7. DEBRASEL Alsi 12 (DEB12)

Extra Informatie over Plamuren

  • Mengbord (GAP60)
  • Plamuur Tips
  • Welke plamuur voor welke ondergrond: hechtingstabel
  • Q&A Polyester Plamuur
  • Wetenswaardigheden over Polyester Plamuur
  • Bijbehorende producten
  • Conclusie

 

Polyester Plamuur van FINIXA


Polyester GAPOL Plamuur (GAP00)

De GAP00 GAPOL is een Zwarte Polyester Plamuur die vergelijkbaar is met de MULTI Plamuur, maar dan zwart van kleur. Deze plamuur biedt universele hechting, ook op lichtmetalen, en is uitermate geschikt voor kunststofreparaties.

Pluspunten:

  • Universele hechting
  • Geschikt voor kunststofreparaties

Minpunten:

  • Schuurt iets moeilijker

Universele Polyester Plamuur Multi (GAP10)

De GAP10 Multi is een universele 2-Componenten Polyesterplamuur die geschikt is voor de meeste ondergronden zoals staal, hout, en kunststof. Deze plamuur biedt uitstekende hechting en flexibiliteit, waardoor het ideaal is voor diverse toepassingen. Voor een prachtig glad eindresultaat kan deze plamuur worden afgewerkt met de GAP20 FINE Plamuur of direct met een grondlaag, primer of filler.

Pluspunten:

  • Uitstekende hechting
  • Goede elasticiteit
  • Hoge vulcapaciteit

Minpunten:

  • Minder geschikt voor lichtmetalen en gegalvaniseerde ondergronden

Fijne Polyester Afwerkingsplamuur (GAP20)

De GAP20 FINE is een fijne afwerkingsplamuur die wordt gebruikt na de MULTI Polyester Plamuur om een zeer gladde afwerking te krijgen. Deze plamuur is perfect voor het opvullen van kleine oneffenheden en schuurt zeer makkelijk en fijn.

Pluspunten:

  • Zeer gladde afwerking
  • Makkelijk te schuren

Minpunten:

  • Niet geschikt voor grote reparaties

Lichtgewicht Polyester Plamuur (GAP30)

De GAP30 Light is een lichte universele afwerkingsplamuur die dezelfde toepassingen heeft als de MULTI, maar dan in een lichtere versie. Deze plamuur is zeer makkelijk te schuren en ideaal voor fijne afwerking.

Pluspunten:

  • Lichtgewicht
  • Makkelijk te schuren

Minpunten:

  • Niet geschikt voor zware belasting

Fiber Vezel Polyester Plamuur (GAP40)

De GAP40 Fiber is een vezelplamuur met glasvezels die ideaal is voor het opvullen van grotere oneffenheden en het repareren van polyester oppervlakken. Deze plamuur biedt extra sterkte en is perfect voor grotere projecten.

Pluspunten:

  • Extra sterkte door glasvezels
  • Geschikt voor grotere oppervlaktes

Minpunten:

  • Minder makkelijk te schuren

Aluminium Plamuur Polyester (GAP50)

De GAP50 Aluminium is speciaal ontwikkeld voor het plamuren van lichtmetaal zoals Aluminium en gegalvaniseerde oppervlakken. Deze plamuur bevat Aluminiumdeeltjes die zorgen voor een uitstekende hechting en sterkte op deze ondergronden.

Pluspunten:

  • Uitstekende hechting op lichtmetaal zoals Aluminium en gegalvaniseerde ondergronden
  • Hoge sterkte

Minpunten:

  • Minder geschikt voor andere ondergronden

DEBRASEL Alsi 12 (DEB12)

Naast de bovengenoemde polyester plamuren is er ook de Debrasel Alsi 12, een roestwerende aluminium plamuur. Deze plamuur biedt extra bescherming tegen roest en is ideaal voor metalen oppervlakken. De Verharder die je hierbij gebruikt is de Witte Debrasel Verharder 30 gram (DEB51).

Mengbord (GAP60)

GAP60 is een Mixing Board, een Mengbord (met 100 vellen) om nog beter te mengen en luchtbelletjes in de plamuur te voorkomen. Het is aanbevolen om de plamuur en verharder op dit mengbord te mengen. Bestaat uit behandeld niet-absorberend papier om te vermijden dat de hars en verharder in het bord worden opgezogen. Ander voordeel van het gebruik van een mengbord: Minder schoonmaken! Na gebruik het gebruikte papier afscheuren en weggooien. 

Tips voor het beste resultaat

Polyester plamuur laat zich snel en gemakkelijk mengen tot een mooie homogene massa.

Volg deze stappen en tips voor het beste resultaat:

  • Meng de plamuur met 2-3% verharder. Gebruik een weegschaal voor nauwkeurigheid.
  • Vermijd het intrekken van lucht tijdens het mengen. Luchtbellen kunnen onregelmatigheden veroorzaken tijdens het aanbrengen en schuren.
  • Gebruik een vlak, niet-poreus oppervlak zoals het GAP60 Mengbord om de plamuur en verharder te mengen. Dit voorkomt verlies van hars en verharder.
  • Breng de plamuur maximaal 3 mm dik aan. Voor dikkere lagen, meerdere dunne lagen aanbrengen.
  • Schuur de plamuur nooit nat. Dit kan nadelig zijn voor de verdere bewerking als de plamuur nog niet volledig droog is.

Hoe gebruik je Polyester Plamuur?

Meng de plamuur met 2-3% verharder. Bij twijfel gebruik een weegschaal.

Te veel verharder veroorzaakt niet alleen een snelle uitharding, maar kan er ook voor zorgen dat de plamuur los komt en er sporen van het plamuur door de verf zichtbaar zijn.

Meng de verharder voorzichtig door de plamuur. Zorg ervoor dat er geenlucht inkomt tijdens het mengen. Luchtbelletjes kunnen onregelmatigheden veroorzaken tijdens het aanbrengen en zichtbaar worden tijdens het schuren van de plamuur. Meng zorgvuldig en druk lucht er uit tijdens het mengen van de plamuur met de verharder.

Meng de plamuur met de verharder op een vlak, niet-poreus oppervlak om geen hars te verliezen en zodoende de samenstelling optimaal te houden.
De plamuur maximaal 3mm aanbrengen. Wanneer een dikkere laag nodig is, meerdere keren een dunne laag plamuur aanbrengen.

De plamuur nooit nat schuren, dit is nadelig voor de verdere bewerking wanneer de plamuur na nat schuren nog niet 100% gedroogd is.

Kies de juiste plamuur voor de juiste toepassing. Check voor het kiezen van de meest geschikte plamuur de volgende tabel:

Hechtingstabel: Soorten Plamuur en Hechting Polyester Plamuur
Ondergrond GAP00 GAP10 GAP20 GAP30 GAP33 GAP40 GAP50 DEB12
Aluminium - - ** * -  
*
Aluminium Velgen
- - ** * -  
**
E-Coating - - *** ** - * -
Staal
*  
-  
 
Gegalvaniseerd * - *** ** - *
Glasvezel
** *  
 
-
Hard Plastic * - ** ** - - -
Zacht Plastic  ✔ * - ** ** - - -

 

Bovenstaand tabel geeft een overzicht welke plamuur het best te gebruiken op welk type ondergrond, gangbaar in de automotieve sector.

- Niet van toepassing
* Toepassing mogelijk
** Goede toepassing
Uitstekende toepassing

 

Q&A Polyester Plamuur

Q: Wat is Potlife?
A: Potlife, ook wel bekend als verwerkingstijd, is de tijdsperiode waarin een gemengd chemisch product (zoals Polyester Plamuur met Verharder) bruikbaar blijft voordat het begint uit te harden en niet meer verwerkbaar wordt. Na deze periode begint de chemische reactie die de plamuur verhardt, daarna kan nabewerking van de plamuurlaag plaatsvinden.

Q: Wat is de potlife van het mengsel met 2% verharder?
A: 3-4 minuten bij 20 graden Celsius.

Q: Hoe voorkom ik luchtbellen in de plamuur?
A: Meng de plamuur zorgvuldig en vermijd het intrekken van lucht tijdens het mengen.

Q: Wat moet ik doen bij huidcontact met de plamuur?
A: De huid grondig wassen met water en zeep. Breng daarna een beschermende crème op basis van lanoline aan.

 

Wetenswaardigheden


30-40% Polyester
Polyester Plamuur bevat gewoonlijk 30-40% Polyesterhars, Amine versneld.

Polyesterharsen zijn Exotherm
Polyesterharsen zijn thermohardende harsen en harden exotherm uit, net zoals andere harsen.

Polyester Plamuur Uitharding
Uitharding vindt plaats bij toevoeging van 1-5% BPO Verharder, gewoonlijk 2-3%.
BPO Verharder is een Benzoyl Peroxide Rode Pasta, door de rode kleur is het eenvoudig om de plamuur gelijkmatig te verdelen.

Minerale Vullers en Pigmenten
Plamuren bevatten ook minerale vullers en pigmenten, zoals talk, titaniumdioxide en aluminiumpoeder. Voor de Light Plamuren worden ook glaskorrels gebruikt als inerte vulstoffen.


Bijbehorende Producten

  • Japanse plamuurmessen (Scherpe Metalen Plamuurmessen PPM)
  • Plamuurrubbers
  • Schuurpapier set
  • Beschermende handschoenen
  • Mixing board (Mengbord GAP60)


Conclusie

Het kiezen van de juiste polyester plamuur is essentieel voor een professioneel en duurzaam resultaat bij autoschadeherstel. Van universele toepassingen tot gespecialiseerde plamuren voor lichtmetalen en grote oppervlaktes, er is altijd een geschikte plamuur voor jouw project. Volg de menginstructies en tips voor het beste resultaat en een gladde afwerking.