7 TIPS VOOR HET LIJMEN MET SECONDELIJM
Wat is de best manier om te lijmen met Secondelijm?
Je kan natuurlijk meteen beginnen met lijmen na aankoop van een flesje Superlijm, maar er zijn wat tips en adviezen die je misschien wilt weten alvorens te beginnen. Hier lees je onze 7 tips en adviezen voor de beste werkwijze in geval van lijmen met Secondelijm.
Gebruiksaanwijzing Superlijm
Op welke manier kan je het beste Superlijm gebruiken?
1. Beoordeel of Superlijm Cyanoacrylaat lijm een geschikte oplossing is
Kijk goed naar het type materiaal waar het door jou te repareren voorwerp van vervaardigd is. Sommige materialen zijn zeer slecht te lijmen, de lijm hecht dan niet aan het oppervlak, dus er vindt geen verbinding plaats tussen de te lijmen oppervlakken. Slecht te verlijmen materialen zijn bijvoorbeeld PP (polypropyleen), PE (polyethyleen), PTFE en dergelijke.
Advies: neem een andere lijmsoort wanneer het gaat om PP (polypropyleen), PE (polyethyleen), PTFE en dergelijke.
2. Voordat je het flesje Secondelijm Cyanoacrylaat lijm opendraait...
Voorkom morsen. Secondelijm lijmt supersnel binnen enkele seconden voorwerpen aan elkaar vast. Het kan voorkomen dat een druppeltje gemorste Superlijm niet of zeer slecht te verwijderen is. Of nog erger... de ondergrond wordt verpest door pogingen om de verdwaalde druppel Secondelijm te verwijderen! Wees hierop voorbereid en neem voorzorgsmaatregelen.
Advies: Zoek een geschikte plek op om te lijmen. Doe de lijmwerkzaamheden op een plek waar gemorste lijmdruppels geen kwaad kunnen. Houdt op zijn minst een oude krant eronder.
3. Opruwen voor een goede hechting van het oppervlak en Secondelijm
Zoals bij alle werkzaamheden waar een goede hechting belangrijk is, is het ook bij het lijmen belangrijk om het oppervlak lichtjes op te schuren.
Schuren is niet altijd mogelijk, dat hangt van het materiaal van het voorwerp af en de plek waar de lijm aangebracht moet worden.
Advies: Is het mogelijk om lichtjes op te schuren, dan is het raadzaam om fijn schuurmateriaal, zoals schuurvlies SBR, te gebruiken en het te lijmen oppervlak licht op te schuren.
4. Ontvetten voor een goede hechting van het oppervlak en Secondelijm
Maak het oppervlak vetvrij, roestvrij, stofvrij, schoon en droog voordat je gaat lijmen.
Een ander belangrijk element in het proces van het lijmen en het verkrijgen van een goede hechting is het zorgen van een schone, droge, stofvrije, ontvette ondergrond.
Zorg voor een stofvrije ondergrond.
Zorg na het schuren ervoor dat je met een pluisvrije doek alle schuurstof van het te lijmen oppervlak weghaalt. Stof en vuil zorgen voor een minder goede hechting van de lijm aan het te lijmen oppervlak, dus een stofvrije ondergrond is van essentieel belang.
Zorg voor een vetvrije ondergrond.
Lijm hecht niet op vet, dus ook een vetvrij te verlijmen oppervlak is belangrijk voor een goede hechting.
Zorg voor een droge ondergrond.
Wanneer je gaat lijmen op een vochtige ondergrond, kunnen waterdruppels ervoor zorgen dat je hechting broos is. Waar waterdruppels zich bevinden, is er immers geen lijm die contact maakt tussen de materialen. Vocht kan de hechting aanzienlijk verminderen, maak het te lijmen voorwerp dus goed droog en werk bij voorkeur in een droge en goed geventileerde ruimte.
Advies: Zowel het moment van het lijmen zelf als de voorbereiding is belangrijk voor een goed eindresultaat. Zorg voor een schone, droge, roest- en vetvrije ondergrond.
5. De kracht van Secondelijm zit hem in de dosering
Secondelijm is een superlijm die snel lijmt, binnen enkele seconden is Secondelijm uitgehard.
Vanwege de krachtige hechtende eigenschappen van Secondelijm heb je niet veel lijm nodig om een goed resultaat te krijgen. Slechts een klein druppeltje is vaak genoeg.
Hoeveel superlijm je nodig hebt, hangt uiteraard van het oppervlak af dat je moet lijmen. Een groot oppervlak heeft wat meer lijm nodig dan een klein oppervlak. Zorg in ieder geval voor dat het hele te lijmen oppervlak bedekt is met lijm, maar breng geen te dikke laag lijm aan.
Wanneer je teveel Secondelijm op het oppervlak druppelt, is de hechting minder goed, bovendien moet je langer wachten dan een paar seconden tot de Secondelijm is uitgehard. Houdt hier rekening mee.
Advies: Gebruik Secondelijm spaarzaam, het is niet nodig om veel lijm te gebruiken. In tegendeel, more is less als het gaat om Secondelijm!
6. Secondelijm een paar seconden aandrukken
Na het doseren van de Secondelijm op de te lijmen onderdelen, druk je de onderdelen stevig tegen elkaar aan.
Kijk of de onderdelen goed op elkaar aansluiten. Met Secondelijm kan je een nagenoeg onzichtbare reparatie uitvoeren, omdat de lijmlaag die ertussen zit flinterdun is. Door de flinterdunne lijmlaag is het soms mogelijk om onderdelen nagenoeg naadloos en onzichtbaar aan elkaar te hechten.
Als je tevreden bent met de positionering van de te hechten delen, houd je deze twee onderdelen enkele seconden goed tegen elkaar aangedrukt.
Advies: Probeer bij het lijmen van afgebroken stukken goed te letten op de breuklijnen. Leg deze zo goed mogelijk tegen elkaar aan zoals het was toen het voorwerp nog in tact was.
7. Secondelijm wat langer laten drogen dan een paar seconden
Na de eerste paar seconden zitten de te lijmen onderdelen al zo goed als zeker permanent aan elkaar vast.
Ook is nabewerking in principe direct mogelijk, qua nabewerking kan je denken aan schuren, vijlen, boren, frezen, verven etc.
Advies: Ook al betreft het Secondelijm, heb je geen haast met de reparatie, dan kan het aan te raden zijn om de lijm een aantal uur te laten drogen. In dat geval ben je verzekerd van een optimale droging en een optimale hechting.
Houd deze tips in gedachten om het beste resultaat te bereiken bij het gebruik van Superlijm voor reparaties en lijmwerkzaamheden.
Wat heb je nodig om veilig en succesvol met Q-BOND Superlijm te repareren?
Uiteraard is het aan jou hoe veilig je wilt werken en hoe nauwkeurig het eindresultaat moet zijn van je reparatie. We geven je de volgende adviezen.
Wat heb je nodig om veilig te werken
- Handschoenen om je handen te beschermen
- Veiligheidsbril ter bescherming van je ogen
- Mondmasker om de ademhalingsorganen te beschermen
Wat is behulpzaam om het beste resultaat te bereiken?
- Trafosol Ontvetter Spray, goed ontvetten bevorderd altijd de hechting bij lijmen en lakken
- SBR Schuurvlies voor het licht opruwen ter bevordering van een betere hechting
- DUC Tape om handig te kunnen werken of bijvoorbeeld om een malletje te maken.
- Contourfolie als hulpmiddel om een zo glad mogelijke reparatie te verkrijgen
- Voor de nabewerking kan een steviger schuurpapier gebruikt worden, evenals een vijl, boortjes, etc.
Secondelijm kopen?
Superlijm Reparatie Set Online kopen
Heb je afgebroken stuk hard plastic? Of iets van lichtmetaal om te lijmen met Secondelijm?
Wil je een veelzijdige reparatieset kopen? Q-BOND is te koop via onze webshop!
Q-BOND Reparatie Set met Superlijm en Reparatie Poeder in de winkel kopen
Q-BOND is alleen Online te koop. Uiteraard kan je ook bij ons langskomen aan de afhaalbalie. We hebben geen winkel, maar wel een afhaalbalie.
Plaats bij voorkeur je bestelling online en laat even weten wanneer je ongeveer komt, dan zetten we je bestelling voor je klaar!